Sammatti 18.11.2011
Hyvät Kirmusjärven suojeluyhdistyksen jäsenet
Taas on tänä vuonna syksy saapunut myös Kirmuselle. Muuttolinnut ovat pääosin jo lähteneet. Koskeloiden suuria parvia on nähty viimeisen kuukauden aikana. Harmaahaikarat, silkkiuikut ja joutsenet ovat jo lähteneet etelää kohti. Yksi yksittäinen silkkiuikku nähtiin järvellä vielä 11.11.2011.
Marras- joulukuun vaihteessa sää on suuressa osassa maata tavanomaista lämpimämpää. Maan eteläosassa ei ole viitteitä tavanomaisesta poikkeavista lämpötiloista.
Sademäärän osalta marraskuu on aluksi tavanomaista kuivempi koko maassa. Jatkossakaan ei ole selviä viitteitä tavanomaista sateisemmasta tai tavanomaista kuivemmasta säästä. Ilmanpaine-ennusteen mukaan Suomi kuuluu korkeapaineen vaikutuksen alaisuuteen.
Loppusyksyn ja alkutalven eli marraskuusta tammikuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan arvioidaan olevan maan etelä- ja länsiosassa 60...70 %:n todennäköisyydellä tavanomaista korkeamman. Jakson sademäärässä ei ole merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen, vaan todennäköisyydet ovat lähellä tilastollista todennäköisyyttä. Ilmanpaine-ennusteen mukaan on Länsi-Euroopassa ja Brittein saarilla pääosin korkeapaine, jolloin Pohjois-Euroopassa on vallitsevana lännenpuoleinen ilmavirtaus, joka tuo lauhaa ilmaa. Ajoittain kuitenkin pääsee pohjoisesta purkautumaan kylmempää ilmaa maahamme.
II Veden laatu - uusin mittaus 3.11.2011
Happitilanne: Kirmusjärven pohjan läheinen vesi on ollut vähähappista sekä kesäisin että talvisin. Uusimpien, vuonna 2011 tehtyjen mittausten mukaan Luhdannokan 6 metrisen syvänteen happipitoisuus oli helmikuussa pintavedessä hyvä, mutta heikko 4 metrissä ja sen alapuolella. Isosaaren 5 metrisen syvänteen happipitoisuus oli elokuussa 2011 hyvä. Näytteet otettiin myös marraskuun alussa 2011, jolloin järven vesi oli tasalämpöistä ja molempien syvänteiden vesi oli täyskierrossa hapettunut, joten tilanne oli hyvä.
Rehevyys: Kirmusjärvi voidaan luokitella reheväksi järveksi kokonaisfosforipitoisuutensa perusteella. Kesäaikaiset pintaveden pitoisuudet ovat vaihdelleet 2000-luvulla välillä 29 – 71 µg/l. Marraskuussa 2011 pitoisuus oli Isosaaren kohdalla 43 ja Luhdannokan kohdalla 40 µg/l.
Kirmusjärven vedessä on joissakin paikoissa kesän 2011 aikana esiintynyt leväkukintoa muutaman päivän aikana. Muuten vesi on ollut hyvänlaatuista ja keskimääräistä lämpimämpää koko kesän. Uusin Kirmusjärven veden laadun mittaus on suoritettu 3.11.2011 ja siitä kuten muutenkin enemmän veden laadusta ja järven kasveista lue ao. internet-sivu (www.kirmusjarvi.fi/tiedotteet). LUVY:n kotisivulta tai uusilta vesisivuilta löytyy lisätietoa Kirmusjärvestä kuten Sammatin muistakin järvistä. Kts. www.vesientila.fi
Veden korkeutta on jälleen seurattu. Järven keskivesi on 53,69 cm.
Mittaustulokset kesän ja alkusyksyn ajalta ovat seuraavat (pvm, cm):
07.05. 60,69
01.06. 53,69
24.07. 50,69 (ukkossateen jälkeen)
14.09. 57,69
03.11. 64,69 (nousussa)
Eletään toivossa jälleen uudesta kesästä!
Kirmusjärven suojeluyhdistyksen hallitus
©2024 Kirmusjärven suojeluyhdistys ry