Jäsenkirje 1 / 2012

Sammatti 15.05.2012

Härkälintuja Kirmusella

Hyvät Kirmusjärven suojeluyhdistyksen jäsenet,

Sää

Viime talvi oli jälleen runsasluminen kuten edellinenkin. Lumi tuli vasta tammikuussa, mutta sademäärät olivat marras- helmikuussa ennätyksellisiä. Eipä ihme, että kevään tulo tuntui olevan viivästynyt. Nyt kuitenkin kevät näyttää jo hyvältä ja saamme nauttia siitä vuodenajasta, jota niin moni on jo ennättänyt kaipailla. 

Euroopan keskuksen (ECMWF) toukokuussa julkaiseman kuukausiennusteen mukaan arvioidaan säästä seuraavan kuukauden ajalle. Lämpötila on aluksi maan eteläosassa tavanomaista lämpimämpää, Aluksi keskilämpötila on suurimmassa osassa maata vähän tavanomaista korkeampi mutta lopuksi hieman tavanomaista kylmempää. Sademääräennusteen mukaan aluksi on suuressa osassa maata tavanomaista sateisempaa. Muille viikoille ennusteessa ei merkkejä tavanomaisesta poikkeavista sademääristä. Ennusteen antamat viitteet sään poikkeamista eivät ole kovin vahvoja alkua lukuun ottamatta. Tämä on sopusoinnussa lyhyemmän ajan ennusteiden kanssa, jonka mukaan aluksi on melko sateista ja eteläosassa vuodenaikaan nähden melko lämmintä. Alku- ja keskikesän eli kesäkuusta elokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan arvioidaan olevan Keski- ja Etelä-Suomessa vuoden aikaan nähden normaali ja poikkeama on pääosin 0-0,5 astetta lämpimämpään suuntaan ja paikoin ennuste ei näytä poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Sade-ennusteessa ei ole Suomen osalta selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen. 

Teematoripäivä Sammatin torilla 16.6. 2012 klo 9.00 – 13.00 ”Herkutellaan”

Suojeluyhdistys järjestää tänäkin vuonna erityisen teematoripäivän aiheena ”Herkutellaan”. Päivän aikana tapahtuu kalojen esittelyä ja herkuttelua. On torikalaa, rantakalaa, muikkua ja savukalaa. Muikkumies ja kalakauppias palvelevat asiakkaita. Paikalla on myös kalojen, kalastusvälineiden myyntiä ja vieheiden tekonäytös. Paikallinen viehemestari  Jussi myy itse tekemiään vieheitä. Puukkoseppä Timo esittelee sammattilaisia puukkoja. Järviyhdistysten edustajat antavat tietoa järven suojeluhankkeista. Vuoden teema on ”Järvenkunnostustoimenpiteet ja erityisesti suojavyöhykkeiden vaikutukset.” Kaikki mukaan!

 

Järvipäivät Sammatin Sampaalassa 11.8. 2012 klo 12.00- 15.00 aiheesta  Järvipäivät jatkavat suojeluyhdistyksen teemavuotta. Kalavaleen esittää intohimoinen kalamies, Hummeripoika Ilkka Aaltonen, joka on huumorin ja viihteen moniottelija. Puheen pitää kansanedustaja Johanna Karimäki aiheena Maa- ja metsätalouden suojavyöhykkeiden vaikutukset veden laatuun. Juha Keto, limnologi, Päijät-Hämeen Kalatalouskeskuksesta pitää esitelmän Miten jatkuva paikallistason yhteistyö toimii järvien hoidossa? Tervetuloa! 

Vuosikokous
Kirmusjärven suojeluyhdistyksen Vuosikokous pidetään lauantaina 11.8. klo 11 Sampaalassa. Varmista, että yllä olevat ajat ovat allakassasi. Sinua, kuten kavereitasi odotetaan.

Järven kunnostushankkeet
Tarkoituksena on jatkaa järvenkunnostustoimenpiteitä laajalla rintamalla järvenkunnostussuunnitelman pohjalta, joka valmistui vuonna 2010. Ensisijaisia toimenpiteitä ovat hoitokalastus, kasvien niitto, purolaiteprojektin jatkaminen, järven kasvuston maltillinen niitto, veden korkeuden säännölliset mittaukset sekä tiedottaminen. Hoitokalastukselle on saatu tälle vuodelle määrärahoja, joten esim. nuottaamisen voisi toteuttaa kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi selvitetään rysien tai katiskojen hankintaa, jota kautta tapahtuva hoito olisi vuosijaksoissa jatkuvaa.

Järven kasvuston poistamisessa pidetään tänä vuonna välivuosi. Luonnollisesti omatoimisesti voi omia alueita puhdistella.

Tavoitteena on päivittää Kirmusjärveen laskevien purojen/ojien kuormittava vaikutus, jolloin voidaan priorisoida mihin puroon/ojaan olisi mahdollisesti rakennettava laskeutusaltaat. Tavoitteena on myös tiedottaa maanviljelijöitä suojavyöhykkeiden tärkeydestä ja tuoda esille keinoja ravinteiden huuhtoutumisen vähentämiseksi.

Toimenpiteiden läpiviemiseksi on erittäin tärkeää saada paikalliset maanomistajat sekä kesäasukkaat sitoutumaan alusta alkaen yhteiseen projektiin. Toinen keskeinen tekijä on toimenpiteille haettava rahoitus sekä hyviin toteutuneisiin esimerkkeihin tutustuminen.

Yhdistyksen hallituksen jäsenet ovat sopineet tapaamisen Lohjan kaupungin maaseutusihteerin sekä ympäristöpäällikön kanssa. Tavoitteena on keskustella toimenpiteistä ja niiden rahoittamismahdollisuuksista mm. Leader-rahaston kautta sekä tiedottamisesta.

Keväisin terveisin
Suojeluyhdistyksen hallitus