Jäsenkirje 1/2015                                                 16.06.2015

1 Säästä

Viime vuosi 2014 oli sademäärältään normaali, sadepäiviä oli 150, kun vuonna 2013 satoi 203 päivänä. Viime talvi oli yllättävän leuto lukuun ottamatta joulukuun pakkaskautta. Vuodenvaihteen jälkeen vuorokauden keskilämpötila on ollut poikkeuksellisesti plussalla. Jäät lähtivät 31.3.2015 eli tavallista aiemmin. Kesä-elokuulle 2015 ulottuvan jakson keskilämpötilasta ja sademäärästä odotetaan tavanomaista ja muutenkin on luvassa normaaleja vaihtelevia kesäilmoja. Erityistä hellekesää ei ennusteta, vaikka joitain hellepäiviä voi tullakin.

2 Toimenpiteet

Kirmusjärven laskuojien kunnostaminen, esiselvitys valmistunut

Esiselvityksen loppuraportti löytyy näiltä kotisivuiltamme.

Kesällä 2014 tehtyjen maastokäyntien avulla on yhteistyössä maanomistajien kanssa suunniteltu alustavia sijaintipaikkoja ja laajuustarpeita ja rakenneratkaisuja. Esiselvitykseen on koottu ehdotettujen toimenpiteiden hankekustannusarvio sekä arviot järven ulkoisen kuormituksen vähentymisestä ja vaikutuksista järvelle. Raportissa suositellaan kosteikkojen toteuttamista. Esiselvityksestä järjestettiin julkinen esittely- ja keskustelutilaisuus Sammatin Järvipäivillä heinäkuussa 2014. Hankkeen raportointi on valmistunut lokakuussa 2014.

Maanomistajiin ollaan yhteydessä kesäkuun alkupuolella jatkotoimenpiteisiin liittyen. Yhdistyksen tavoitteena on hakea Ykkösakselin seuraavalta rahoituskaudelta rahoitusta kosteikkojen tarkemmalle suunnittelulle ja toteutukselle.

3 Veden laatu
Vedenkorkeus ja näkösyvyys

Viime kesänä 2014 järven näkösyvyys oli hyvä n. 1,20 - 1,30 m. Huhtikuussa 2015 veden korkeus on ollut n. 29 cm normaalia korkeammalla. Viime vuonna samaan aikaan vedenkorkeus oli n. 10 cm normaalia ylempänä. Näkösyvyyttä mitattiin säännöllisesti viime kesänä ja pyritään tekemään säännöllisesti myös tulevana kesänä.

Happitilanne

Kirmusjärven Luhdannokan syvänteen happipitoisuus oli elokuussa 2014 pintavedessä tyydyttävä, mutta happi oli lopussa pohjan lähellä 5,5 metrin syvyydessä. Hapen loppuminen pohjan läheltä heikensi alemman mittaussyvyyden veden laatua. Happipitoisuus on parantunut talvea kohti mennessä.

Rehevyys

Kirmusjärven Luhdannokan ravinne- ja klorofyllipitoisuudet ilmensivät elokuun 2014 näytteenotoissa rehevyyttä. Hapen loppuminen syvänteen pohjalta aiheutti ravinteiden liukenemista pohjasedimentistä veteen. Talvea kohti tilanne fosforin osalta parani etenkin lähellä pohjaa.

Kokonaisfosforitilanne 2012-14

Vesikasvuston poisto kesällä 2015

Olemme saaneet uuden vesikasvuston poistajan kesälle 2015. Kasvuston leikkaus tapahtuu heinäkuussa. Ilmoittautuminen Kalle Harjurannalle 5.7.2015 mennessä, puh 0400-862586. Kustannus on työajalta 100 euroa per tunti. Niittokone niittää ensin ja kerää sitten jätteet rantaan. Toimii 0.50 m syvyisessä vedessä. 

4 Facebook ja kotisivut

Yhdistyksellä on oma Facebook-sivu. Sivuilla tapahtumia ja muuta tarpeelliseksi koettua. Tykkää ja jaa kutsua muille kirmusjärveläisille sekä ilmoittaudu osallistujaksi tapahtumiin. Osoite on: www.facebook.com/kirmusjarvi. Tänne kotisivuillemme tuomme tietoa tulevista tapahtumista ja palautteen kautta pystyt päivittämään omia tietojasi. 

5 Tulevia tapahtumia

Sammatin Järvipäivät la 8.8.2014, pääpuhujana kansanedustaja Joona Räsänen

  • Järvipäivät Sampaalassa lauantaina 8.8.2015 klo 12.00 - 15.00 aiheista, jotka keskittyvät suojeluyhdistyksen teemavuoteen: kosteikkojen rakentaminen sekä kalastus. Kalakuvakilpailun saaliin palkintojenjako. Luvassa musiikkia, esiintyjinä Sibeliusakatemian lahjakkaat nuoret viulisti Jasmin Mönkkönen ja kitaristi Rami Blomqvist. Puheen Lohjan järviensuojelusta nyt ja tulevaisuudessa pitää kansanedustaja Joona Räsänen (Lohjan kaupunginvaltuuston pj). Kirmusen merkityksestä Sammatille kertoo Risto Piekka (Paikkarin tuki ry:n puheenjohtaja). Perinteisesti tilaisuudessa on myös kaikkien Sammatin yhdeksän järviyhdistyksen puheenvuorot ja tiedon vaihtoa. Väliajalla kahvitarjoilu. Kaikki tervetuloa paikalle!
  • Toripäivä on lauantaina 27.6.2015 klo 9-12 infoa järven kunnostuksesta sekä kalastuksesta. Kalakuvakilpailun julkistaminen.

6 Lainaa Weke katiska ja puhdista Kirmusta

Kirmusjärven kalahoitoyhtymä tarjoaa järven kesäasukkaiden käyttöön kesäksi lainaksi Weke katiskoja. Lisätiedot liitteessä. Toivomme mahdollisimman monen lainaavan katiskoja ja kalastavan Kirmusessa vaikkapa vain hoitokalastuksellisista syistä. 

Päivitä yhteystietosi nopeasti kotisivuilla

Jäsentietojen tarkistus ja sähköpostiosoite jäsenpostia varten.

Pyydämme ystävällisesti, että jäsenet päivittävät yhteystiedot kotisivujen palautelomakkeen kautta linkissä: http://www. kirmusjarvi.com/fi/Palaute

Ole ystävällinen ja anna nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Tällä tavalla toivomme jäsenkirjeiden ja muiden tiedotteiden saavuttavan jäsenet nopeammin ja helpommin. Osoitetietoja emme luovuta ulkopuoliseen käyttöön.

 

Lämmintä kesää toivottaa,

Kirmusjärven suojeluyhdistyksen hallitus