Jäsenkirje 2 / 2010
Sammatti 15.11.2010
Ensimmäiset jääpeitteet on tälle syksylle myös Kirmusessa nähty. Muuttolinnut ovat pääosin jo lähteneet. Koskeloiden ja sorsien suuria parvia on vielä viime päivinä nähty. Harmaahaikarat, silkkiuikut ja joutsenet ovat jo lähteneet etelää kohti. Pitkän ajan ennuste piti paikkansa onnistuneesti, sillä marraskuun alkuun se ennusti kosteita ja lämpimiä kaakkois-virtauksia. Loppukuulle on viitteitä kuivemmasta ja kylmemmästä säästä. Talvi on tulossa ajallaan.
Mennyt kesä oli harvinaisen lämmin. Ensimmäinen lämmin jakso alkoi jo toukokuun puolessa välissä. Jo sitä riitti yli viikon. Koulujen loppumista juhlittiin kesäkuun alussa koleassa säässä, mutta juhannuksen jälkeen pamahti päälle ennätyksellinen helleputki. Heinäkuu oli Suomen tilastoidun historian lämpimin. Kuukauden keskilämpötilan ennätys, Puumalan 23 C astetta, rikkoi vanhan ennätyksen vuodelta 1925. Yksittäisen päivän lämpöennätyksiä rikottiin moneen kertaan. Voittajaksi selviytyi lopulta Liperi, joissa mitattiin 37,2 C astetta 29. päivänä heinäkuuta. Koko Suomessa ei heinäkuussa ollut kuin yksi (24.7.) helteetön päivä, jolloin lämpömittari ei kohonnut yli +25 asteen. Sammatissa heinäkuun korkein yksittäisen päivän lämpötila oli ainakin 35,9 astetta, vieläpä useampana päivänä ja paikassa. Joten kyllä lämpöä riitti meillekin.
Helteiden lisäksi toinen kesän merkki-ilmiö oli kovat myrskyt. Oli Asta-myrskyä ja Veeraa ja muitakin. Onneksi Sammatissa ne eivät tehneet mitään suurempaa pahaa. Tiettävästi ainoastaan Sampaalan pihalta yksi koivu vaurioitui. Ainakin ääri-ilmiöt näyttävät yleistyneen maailmanlaajuisesti. Liekö se sitten ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vai mitä.
Kirmusjärven vedessä on joissakin paikoissa esiintynyt leväkukintoa muutaman päivän aikana ennen juhannusta ja taas elokuussa 6.8. alkaen parin viikon aikana. Muuten vesi on ollut hyvänlaatuista ja keskimääräistä lämpimämpää koko kesän. Uusin Kirmusjärven veden laadun mittaus on suoritettu 12.8. ja siitä kuten muutenkin enemmän veden laadusta ja järven kasveista lue näiltä internet-sivuilta. LUVY:n kotisivulta tai uusilta vesisivuilta löytyy lisätietoa Kirmusjärvestä kuten Sammatin muistakin järvistä. Kts. www.vesientila.fi.
Kirmusjärven suojeluyhdistyksen vuosikokous pidettiin lauantaina 8.8. Sampaalassa. Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin LVUY:n vuoden vesiensuojelija, yhdistyksemme entinen puheenjohtaja Jarkko Eskola. Kokouksessa vahvistettiin sääntöjen edellyttämät edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä hyväksyttiin tämän vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Esa Tuomolan esityksestä valittiin hallituksen uudeksi jäseneksi ja hänen työnsä jatkajaksi Turo Lehtonen.
Vesiliikennesuosituksen osalta päätettiin jatkaa tilanteen seuraamista. Kotisivuilla on mielipidekysely suosituksesta. Pääosa kyselyyn vastanneista pitää suositusta riittävänä toimenpiteenä vesiliikenteen nopeuksien hillitsemiseen. Myös talvella on järven jäällä esiintynyt huviajelua. Hallituksella ei ole toimivaltaa puuttua ajeluun, vaan se on yksin poliisilla. Hallitus voi antaa kuitenkin suosituksen siitä, että kaikilla järven yhteisrannoilla olisi tietynlaiset perussäännöt, jotta toiminta ja ympäristö mahdollisimman vähän kärsisi. Informaatiota pyritään siis eri tavalla tehostamaan, jotta tieto suosituksesta ja järven muustakin asianmukaisesta käytöstä leviäisi riittävän laajalle.
Vuosikokousta seuranneille Järvipäiville osallistui liki 100 kuulijaa. Tilaisuuden juhlapuhujana, puheen vedestä, piti Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Haja-asutusalueiden jäteveden käsittelyn toimenpidesuosituksia antoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristön toiminnanjohtaja Jaana Lehtonen. Lohjan kaupungin ympäristötoimen esittelyn suoritti ympäristöpäällikkö Risto Murto. Vesistötutkija Anne-Marie Hagman Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta esitti yhteenvedon Sammatin järvien tilasta ja kunnostussuunnitelmasta. Kaikkien Sammatin alueella toimivien yhdeksän järviyhdistyksen edustajat toivat esille myös ajankohtaisia asioitaan.
Mainittakoon, että yhdistysten puheenjohtajat pitivät oman yhteistyö palaverinsa 21.5.2010. Tässä sovittiin mm. yhteyksien hoitamisesta Lohjan kaupunkiin.
Tulevia tapahtumia
Eletään toivossa jälleen uudesta kesästä!
Kirmusjärven suojeluyhdistyksen hallitus
©2024 Kirmusjärven suojeluyhdistys ry