Sammatin järvien tila
Vesistötutkija Anne-Marie Hagman LUVY/Uudenmaan ympäristökeskuksesta on saanut valmiiksi selvitystyönsä loppuraportin: Sammatin järvet, Yhteenveto järvien tilasta ja seurantaohjelma. Projekti valmistui vuoden 2008 lopussa. Hagman on koonnut 25 Sammatin järven tiedot eri lähteissä. Näiden pohjalta on syntynyt arvio kunkin järven tilasta ja esitys järvien hoitamisesta. Yhteenvedon perusteella on nyt aiempaa paremmat mahdollisuudet suunnitella järvien kunnostustarpeita ja toimenpiteitä sekä arvioida niiden kestokykyä. Kirmusjärven suojeluyhdistys jatkaa yhteistyötä järvien kunnostuksessa tältä pohjalta. Raportti löytyy LUVY:n kotisivuilta.
http://www.luvy.fi/pages/vesien-ja-ympaeristoen-tila/sammatin-vesistoet.php
Lyhyt katsaus yhdistyksen toimintaan kesäkaudelle 2009
Tiedotus
Hallituksen jäsenet olivat kesä-heinäkuussa Sammatin kesätorilla tavattavissa ja jakamassa tietoa järven tilasta.
Kirjeen liitteenä lähetetään muistutus niille harvoille jäsenille joilta tämän vuoden jäsenmaksu on vielä suorittamatta.
Järvien kunnostus
Järven kasvuston poistamista toteutettiin suunnitelmien mukaan laajamittaisesti sekä juhannuksen alla että elo-syyskuun vaihteessa. Osa kesäasukkaista ilmoittikin kiinnostuksensa niittoon hallituksen jäsenille jo hyvissä ajoissa etukäteen. Yhdyshenkilönä järvikasvuston pois-tossa on ansiokkaasti toiminut Kalle Harjuranta. Häneen toivomme jäsenistön olevan jatkossakin yhteydessä ja ilmoittavan halukkuutensa myös kesän 2010 vastaaviin kasvustopois-toihin.
E18-tie otettiin käyttöön vuoden 2009 alkupuolella. Suojeluyhdistyksemme seuraa Kirmusjär-veen johtavissa puroissa tien ylimääräisiä laskeumavaikutuksia, joista on ollut näköhavaintoja. Mennyt kesä osoitti myös, että E18 -tien liikenne aiheuttaa ajoittain kohonnutta melukuormaa eteenkin järven pohjoisosan asujaimistolle. Näiden seurausvaikutuksien takia yhdistys toimii jatkossa aktiivisesti sekä meluntorjunnassa että vesistöjen seurannassa ja hoitamisessa.
Kolmperän purossa on ollut toiminnassa fosforin saostuslaitteisto 29.9.2007 alkaen. Toi-meenpanoryhmässä ovat Seppo Alava ja Esa Tuomola. Puron fosforipitoisuudet ovat laskeneet alustavien tulosten perusteella 25 % - 40 % laitteen vaikutuksesta. Laitteen käyttöä jatketaan ja mittauksia suoritetaan myös jatkossa.