Jäsenkirje 2/2014                                                 7.12.2014

1 Säästä

Viime vuosi 2014 oli sademäärältään normaali, sadepäiviä oli 150, kun vuonna 2013 satoi 203 päivänä. Viime talvi oli yllättävän leuto lukuun ottamatta joulukuun pakkaskautta. Vuodenvaihteen jälkeen vuorokauden keskilämpötila on ollut poikkeuksellisesti plussalla. Jäät lähtivät 31.3.2015 eli tavallista aiemmin. Kesä-elokuulle 2015 ulottuvan jakson keskilämpötilasta ja sademäärästä odotetaan tavanomaista ja muutenkin on luvassa normaaleja vaihtelevia kesäilmoja. Erityistä hellekesää ei ennusteta, vaikka joitain hellepäiviä voi tullakin.

2 Toimenpiteet

Kirmusjärven laskuojien kunnostaminen, esiselvitys valmistunut

Esiselvityksen loppuraportti löytyy näiltä kotisivuiltamme.

Kesällä 2014 tehtyjen maastokäyntien avulla on yhteistyössä maanomistajien kanssa suunniteltu alustavia sijaintipaikkoja ja laajuustarpeita ja rakenneratkaisuja. Esiselvitykseen on koottu ehdotettujen toimenpiteiden hankekustannusarvio sekä arviot järven ulkoisen kuormituksen vähentymisestä ja vaikutuksista järvelle. Raportissa suositellaan kosteikkojen toteuttamista. Esiselvityksestä järjestettiin julkinen esittely- ja keskustelutilaisuus Sammatin Järvipäivillä heinäkuussa 2014. Hankkeen raportointi on valmistunut lokakuussa 2014.

Maanomistajiin ollaan yhteydessä kesäkuun alkupuolella jatkotoimenpiteisiin liittyen. Yhdistyksen tavoitteena on hakea Ykkösakselin seuraavalta rahoituskaudelta rahoitusta kosteikkojen tarkemmalle suunnittelulle ja toteutukselle.

III Kesän 2014 tapahtumia 

Sammatin Järvipäivät 26.7.2014, pääpuhujana oli Sirpa Pietikäinen 

  • Järvipäivät pidettiiin Sampaalassa 26.7.2014 klo 12.00 - 15.30 aiheista, jotka keskittyvät suojeluyhdistyksen teemavuoteen: Valuma-alueiden kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden rakentaminen. Torilla oli tarjolla klo 9-11 herkuttelua, kalojen, vieheiden ym kalastusvälineiden myyntiä sekä infoa järven kunnostuksesta. Kalastusviikon saaliin/valokuvakilpailun palkintojenjako pidettiin myös torilla. Asiapitoinen osuus oli Sampaalan salissa klo 12.00 - 15.30. Kala- ja järviaiheista musiikkia esitti Maria Tauriainen (Voice of Finland). Idearikkaan ja innostavan puheen maaseudun vihreän osaamisen kehittämisestä, yritystoiminnasta ja työllistämisvaikutuksista piti EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Lisäksi maisema-arkkitehti Eeva Eitsi esitteli Kirmusjärven valuma-alueen kosteikkojen ja lasketusaltaiden esiselvityksen tilanteen. Perinteisesti tilaisuudessa oli myös kaikkien Sammatin yhdeksän järviyhdistyksen puheenvuorot, jossa ilmeni tarve yhteistyöpalavereille kaikille tarpeellisen kokemus- ja käytännöntiedon välittämiseksi. Kiitokset kahvinkeittäjille!
Kalastusviikon kilpailun voittaja voitti Weke-katiskan

Kokonaisfosforitilanne 2012-14

Tunnelmallista Joulua toivottaa
Kirmusjärven suojeluyhdistyksen hallitus